Merhaba arkadaşlar, sıkça karşılaştığımız bir soru bu herkese tek tek cevaplamak yerine böyle bir rehber hazırlamanın daha faydalı olacağını düşündük. Tabiki yine özel sorularınızda yardımcı oluruz fakat ana hatlarını kavramış olursunuz.
Bu rehberin amacı, alınacak veya alınmayacak Pinin’i ayırt etmek değil, tüm pininler alınabilir, önemli olan aldıktan sonra sürprizle karşılaşmamak. Bazı araç sahipleri sağolsun tüm kusurları ortaya döküyor ama bazı kullanıcılar ise, araba konusunda pek bilgileri olmuyor, farketmiyorlar, ilgilenemiyorlar, unutyorlar vb sebeplerle sürprizlerle karşılaşabiliyoruz. Neyle karşılaşacağımızı bilirsek ayağımızı yorganımıza göre uzatabiliriz. Tahmini fiyatları günümüz piyasasına görede en altta vereceğim.
Ben çok iyi bir pinin sahibine denk geldim, 1000km uzaktan aldım ne dediyse o çıktı, bilmediği şeyler vardı elbette ama onlarıda ancak ben farkedebilirdim zaten. Kendisine çok selamlar, onun gibi iyi insanlara denk gelin inşallah.
Listeye geçiyorum;
- Test sürüşlerinizde, cam açık, radyo kapalı olsun. Aracı içeriden de dışarıdan da dinleyin.
- İlk yapacağınız işlem mutlaka hasar kaydını sorgulayın. Ağır hasar kaydı olmadığı sürece fiyat kırılacak bir durum olacağını düşünmüyorum. Hasar kaydı yüksek ise şaseyi, aksları yürürünü daha dikkatli kontrol edin yeter. Bir farımızın orjinali 750 TL civarı fiyatlarda, 3-4bin TL gibi rakamlardan korkmayın o sebeple. Hasarın nereden olduğunu öğrenin ve tespit etmeye çalışın.
- Kilometre geçmişini mutlaka sorgulatın, oynama varsa ya düzelttirip getirsin yada bulaşmayın. Aldıktan sonra farkederseniz, yasal olarak geri iade hakkınız olduğunu unutmayın. Bu konuda çok katılar ve ciddi cezai yaptırımlar mevcut artık.
- Arıza ışığı yanıyorsa, mutlaka arıza kodlarını öğrenin ne olduğunu araştırın. Arıza ışığı yanmıyorsa, kontağı açtığınızda kontrol esnasında yanıyormu onu kontrol edin, ampülü patlak olabiliyor. Çıkan arıza kodları sonucunda ustanın “bu birşey değil ya” laflarına itimat etmeyin. Bazı arıza kodları pininlerde farklı arızalara işaret edebiliyor. Gerekirse bize ulaşın.
- SRS veya ABS ışığı yanıyorsa sorun çok küçük ve maliyetsizde olabilir, büyükte olabilir. Genellikle kolay yöntemlerle çözüyoruz. Yine bu noktada bize danışabilirsiniz.
- Bizim araçlar nedense gaz kelebeği ile ünlenmiş Astralar dururken neden Pininler ünlenmiş anlamış değilim. Gaz kelebeğinin en büyük işareti devir de dalgalanmadır. Rölantideyden devir saati dalgalanır. Gözle kontrolde ise için açılıp mıknatısların sağlamlığı kontrol edilerek anlaşılabilir. Eski versiyon ve yeni versiyon gaz kelebeği bulunuyor bizim araçlarda. Arızalananlar eski tipler oluyor. Gaz kelebeğinin detaylı anlatımını yapacağım arasındaki farklara orada yer vereceğim.
- Motoru dinleyin, gürültü varmı, sağlıklı çalışıyor mu, garip sesler geliyormu. Genelinde itici sesi olur, halk arasında, çıt çıt, şıkırtı, şak şak gibi benzetmeler yapılır. İtici sesi olduğuna emin olunduktan sonra, başınıza iş açmaz, sesin kesilmesi için iticilerin yenilenmesi lazım. Acil değil, orta düzeyde bir masrafı var.
- Tüm vitesleri deneyin! manuel viteslerde 5. vitese kadar çıkın, otomatik viteslerde 4. vitese atana kadar sürün. R,D,2,L konumlarında sürün. Arazi vitesinin 4 modunuda deneyin. Arazi vitesi kullanmaya çekiniyorsanız, daha önce tecrübeniz olamdıysa, çekinmeyin mutlaka deneyin! Araç çalışır vaziyette vites N konumunda manuel viteste boşta, gönül rahatlığıyla arazi vitesi değiştirebilirsiniz. Vitesin üstünde konumlarda bastırmanız ve sola kaydırmanız gereken adımlar gösterilir. Her vites seçeneğinde sürüş yapın, aracı dinleyin. Garip bir ses, silkeleme, gaz yememe gibi durumlar olup olmadığını gözlemleyin.
- Araç rölantide beklerken devir saatinde dalganma olmadığına emin olun. Eğer dalgalanma varsa sorun büyük olabilir belli testlerden geçmesi gerekir. Birşey olmuyor laflarına itimat etmeyin, bize ulaşın.
- Kaporta tarafında boyaya takılmayın, şase ve kaportada pas çürük varmı onu kontrol edin.
- Aracın çalışmadan biraz beklediği bir duruma denk getirip yağını kontrol edin eksik varmı ve rengi ne durumda.
- Radyatör suyunu kontrol edin. Çatlak varmı su eksiltme varmı gözden geçirin.
- En son yapılan bakımların km ve tarihini ve kullanılan malzemeleri öğrenin. Bujiler, triger seti, radyatör suyu, yağ ve filtreler.
- Ustaların ve servislerin verdiği kusur fiyatlarına itimat etmeyin çok düşük veya çok yüksek fiyatlar verebiliyorlar. Araştırın veya bize ulaşın.
- GDI motorlu Pinine LPG takılmayacağını idrak edin. Birilerinden bir umut takılır demelerini beklemeyin, takılır veya takarız diyenler dostunuz değildir unutmayın. Eğer olurda takarsanız zaten bir süre sonra söküp atacaksınız, elinize çivi alıp aracın kaputuna bu araca LPG taktırdım yazın kimseninde vebalini almayın. Ve lütfen artık LPG takılırmı, tek noktada mı takılmaz, sıralıda mı takılmaz gibi mesajlar atmayın.
Yazının başında da belirttiğim gibi yukarıdaki maddelerin birkaçı veya tamamı sorunlu olsa bile, aracı almayın demiyoruz, aracı değerinde bir fiyata alın diye bu yazdıklarımız. Ayrıca bu listeyi sadece araç alacaklar değil araç Pinin sahipleride elden geçirirse eminim Pininleri çok mutlu olacaktır.
Kendimin ve çevremdekilerden edindiğim tecrübelerle bazı işlemlerin günümüz fiyatlarıyla ortalama rakamlarını yazıyorum.
Ön-Arka 4 adet KYB amortisör – 1500 TL
Ön -Arka Balata takımı – 150 TL
Bujiler NGK IFZR5B olmak zorunda 4 adet – 320 TL
Yağ Castrol Edge 0-40w 4lt – 260 TL
Helezon Yaylar – 4 adet 700 TL
Şanzıman Tamir Takımı – 900 TL
Motor contaları – tane 60TL civarlarında
İticiler Tane – Orjinal 140 TL – Yan sanayi 40 TL
Gaz kelebeği – Sıfırı 7000TL – Çıkma 2000 TL
Şuanlık aklıma gelenler bunlar sitede aracıma yaptığım işlemlerde de herşeyin tek tek fiyatını verdim o yazılarıda inceleyebilirsiniz.
Umarım yardımcı olabilmişizdir. Anlatımımda bir kusur olduysa affola, belki araç sahiplerini gerecek noktalara değinmiş olabilirim, ancak bende bir pinin sahibi olarak ve ileride birgün elbet Pinin satan bir kişi olarak değindim o noktalara.
Bir sonraki yazımda, Pajero Pininlerimizi aldıktan sonra nelere dikkat edeceğimizi anlatacağım.
İyi Günlerde Pinin…
Saygılarımla, Osman Fatih Sevim